A ma esti telefonbeszélgetés nagyon rövidre sikerült, mivel olyan rossz volt a műholdas vétel, hogy alig hallottuk egymás hangját. Ennek ellenére azért megtudtunk pár információt a csapatról.

 

A tegnapi napról csak annyit mondtak, hogy elég jól sikerült, sok feladatot megoldottak.

A verseny mai napja csak a határátkelésről szólt. A helyi határőrök és vámosok nem sietik el a dolgokat. Ez Afrika… :-) A szervezők szerint a határátkelésre rá kell szánni minimum 6-8 órát. A legtöbb időt igénylő feladat a Marokkóból történő kilépés. Itt több lépcsőben kell papírokat kitölteni, átjutni a határőrség, rendőrség és csendőrség ellenőrzésein. Ezek közül az utolsó a legviccesebb, bár a versenyzőknek a több órás várakozás után már biztos nincs kedvük kacagni. A procedúra abból áll, hogy egy pálmafa alatt ül két ember és a kapott sorszám szerinti sorrendben mindenki adatait kézzel beírják egy nagy könyvbe. Hiába, ez nem a Heathrow, de nem is Ferihegy… :-)

Miután átestek ezen a tortúrán, útnak indultak Mauritánia felé. Ez volt az út egyik legveszélyesebb része, mivel a két ország között egy ENSZ által ellenőrzött terület van, amit a helyiek is senki földjének neveznek. Ez gyakorlatilag törvényen kívüli terület. Ráadásul tele van aknákkal.

Ezen átjutva már mauritán területre léphettek, ahol a határátlépés sokkal gördülékenyebb.

Csapatunknak sikerült szerencsésen átvészelni a fent felsorolt problémákat.

Az elkövetkező néhány nap a szervezők szerint brutálisan kemény lesz az útviszonyok és a navigáció szempontjából is. A keddi szakasz többször is a Dakar része volt. Itt halt meg az olasz motoros Meoni is. A táv megállás nélkül is csak 12-16 óra alatt teljesíthető.

A mi autónkban rejlő 79 lóerő elég kevés lesz ezekhez a szakaszokhoz, ráadásul a homokvasakkal is van valami, amit nem értettem a telefonban a rossz vétel miatt. Éppen ezért a csapat azt fontolgatja, hogy a szervezők által javasolt összekötő útvonalon elautózik Tidjikjába vagy Kiffába és ott csatlakozik ismét a mezőny azon részéhez, akik tudják vállalni ezeket a szakaszokat. A választott útvonalról a végleges döntést még nem hozták meg. Ha kapunk információt, közölni fogjuk.

A szülőknek még annyit üzennénk, hogy Mauritániában nem működnek a magyar mobil telefonok, úgyhogy ne aggódjanak ha azon keresztül nem kapnak hírt a csapatról. Mi a műholdas telefonon folyamatos kapcsolatban leszünk velük és ezen az oldalon közöljük a híreket.