Warning: is_writable(): open_basedir restriction in effect. File(/var/log/php5/php5.log) is not within the allowed path(s): (/home/bamako/) in /home/bamako/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 199 UniversiTeam » Média megjelenés

Kisalföld - 2008.11.08. 16:00

Az Afrika-rali több mint buli

Sopron - A Nyugat-magyarországi Egyetem négy hallgatója külön egyetemi csapattal indul a BudapestBamako ralin. A csapat a kihívás mellett jótékonykodni is fog

A hallgatók lelkesen készülnek az indulásra. Szerintük az európai szakaszon nem lesz különösebb gond, a nagy kihívás majd Afrikában vár rájuk. Érdekes lesz az ottani világ, a merőben más kultúra. A fekete kontinensen meg kell küzdeniük a sivataggal, a forrósággal, és mentálisan is együtt kell maradnia a csapatnak. A sivatagban ugyanis csak magukra és egymásra számíthatnak. Ha lerobban a terepjáró, nem várhatnak autómentőre…

A rali egy kihívás, ugyanakkor a verseny üzenete igazodik az egyetem szellemiségéhez. Az út során az egyetemünk jó hírnevét is öregbítjük mondta el Meszjár András, a hallgatói önkormányzat egyik tisztségviselője, akinek a fejéből kipattant az ötlet.

r a BudapestBamako rali jövőre, január 17-én indul, a résztvevők már most lázasan készülnek. Az 1600 eurós nevezési díj kifizetése után nekiláthattak az autó átalakításának, a szükséges engedélyek beszerzésének. Meszjár András vadgazda- és közgazdászhallgató régi álma válhat valóra az indulással. Mindig is érdekelték az autók, no és persze ki ne szeretne egy ilyen nagy kaland részese lenni. De nem csak a bulit látja a raliban. Úgy gondolja, egy ilyen úton távoli kultúrákat, a miénktől gyökeresen eltérő civilizációt ismerhet meg, ami egész életére kiható élményt ad. Ő kereste meg a közgazdászhallgató Krámli Andrást, akit régóta ismer. Tag még a negyedéves leendő agrármérnök, Lévai Etelka is. A negyedik tag helye kiadó

A csapat az intézmény teljes támogatásával vesz részt a kilencezer kilométeres erőpróbán. Olyannyira, hogy a nevezési díj kifizetése mellett a Toyota terepjárót is az egyetem vette meg a fiataloknak.

Sokat keresgéltünk, amíg megtaláltuk ezt a használt terepjárót mondja az ötletgazda. Reméljük, nem hagy cserben bennünket, de hogy minden megbízható és tökéletes legyen, még rengeteget kell dolgoznunk rajta. Óvatos becsléssel is közel egymillió forintba kerül az átalakítás. Új futóművet fogunk beszerelni, póthűtőt kap, hogy bírja a néhol ötvenfokos hőséget. Pótkerekeket is kell vinni magunkkal, legalább ötöt, hogy ne érjen meglepetés. Amennyire csak lehet, lebutítjuk” a Toyotát, megszabadulunk a felesleges” elektronikától, mert ami nincs, az nem romolhat el.

Az egyetemisták bíznak abban, hogy sikerül támogatókat is szerezniük, hiszen gondolni kell az út során felmerülő költségekre, tankolásra. Hitüket erősíti, hogy a kaland mellett jótékonykodni is fognak. A csapat, rajtuk keresztül az egyetem örökbe fogad majd egy falut, amit adományokkal segítenek. Hogy az ottaniak minek vennék a legnagyobb hasznát, azt a Maliban élő kapcsolattartójukon keresztül mérik fel.

Az út során tisztálkodási cikkeket, írószereket, édességeket is kiosztunk vette át a szót Krámli András. Előre érdeklődtünk a MaliMagyar Baráti Kör vezetőségénél, hogy mire lenne szükségük a helyieknek. Az örökbe fogadandó falu kiválasztásánál fő szempont lesz, hogy sok gyermek éljen ott. De hogy pontosan melyik település lesz, az majd a helyszínen derül ki.

Érthető módon a szülők és a barátok is féltik a bamakósokat. Amikor terveikről beszéltek, szinte mindenki azt mondta nekik: nem vagytok normálisak”. Az aggodalom persze jogos, de a pilóták biztosak benne, hogy meg tudják csinálni.

Néhány szó az útról
A Budapest
Bamako táv kilencezer kilométer. Az egyetemisták úgy tervezik, vissza is autóval jönnek, ezért ők kétszer teszik meg az utat. A rali január 17-én indul és 15 napig tart, miközben nyolc államon utaznak át. A mostani futam érdekessége, hogy az 198183-as Dakar-rali afrikai szakaszán halad. A versenyre négyszáz csapat nevezett, közülük a soproni alakulat a legfiatalabb. A védőoltások, vízumok, engedélyek beszerzése és a biztosítás megkötése az indulók feladata.

 

Nyugat-magyarországi Egyetem – 2008. 11.18.

januárban startol afrikába a

UniversiTeam

a nyugat-magyarországi egyetem rally csapata

Herczeg László, a Nyugat-magyarországi Egyetem gazdasági főigazgatója sajtótájékoztatón számolt be a projekt részleteiről.

A Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói kezdeményezésére csapatot indít a Budapest-Bamako rallyn. A csapat neve: UniversiTeam

A versenyzők: Krámli András (Közgazdaságtudományi Kar, II. évf. hallg.), Lévai Etelka (Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar IV. évf. hallg.), Meszjár András (Erdőmérnöki Kar, III. évf. hallg.) valamint Szücs Tibor (Erdőmérnöki Kar, I. évf. hallg.)

A UniversiTeam versenyautója: Toyota Hilux 2,4D 4WD terepjáró

Globális tudatosság

A Budapest-Bamako verseny szellemiségében nagyon közeli az egyetem eszmei alapvetéséhez, amennyiben a környezettudatos szemléletet igyekszik erősíteni.

A verseny azt hivatott bemutatni, hogy a Föld két meglehetősen nagy távolságban levő pontja között szélsőséges útviszonyok mellett, nagyon egyszerű járművekkel is rövid idő alatt lehetséges megtenni az utat. Felmutatja, hogy a számunkra élőhelyül szogáló bolygó nem végtelenül hatalmas, hanem épp ellenkezőleg meglepően kicsi és törékeny. Tudatossá teszi, hogy a világunkban szoros egymásra utaltságban élünk, ahol a legapróbb tetteinknek is hatása van az egészre. Tudatára ébreszt az emberiséget és minden létezőt összekötő határtalanul szövevényes kapcsolati hálónak, amelyben nem számadatok és statisztikák találkoznak, hanem személyes sorsok, egyéniségek, gondolatok, érzelmek.

Zöld egyetem

A Nyugat-magyarországi Egyetem zöld egyetemként definiálta magát a küldetésnyilatkozatában. Ebben megfogalmazta azt a szellemi alapállást, amely misszióként vállalja a jövő nemzedékeinek környezettudatos nevelését, felismerve, hogy az emberiségnek nincs más esélye a túlélésre. A puszta pillanatnyi érdekeket szem előtt tartó, a környezetet mértéktelenül kizsákmányoló, szennyező anyagokkal gátlástalanul pusztító szemlélet és tevékenység helyett pozitív és preventív szemlélet megalapozását tűzte ki célul. A Budapest-Bamako rally versenyen ezen okok miatt csapatot indít. A versenyben való részvétellel egyben kifejezésre juttatja a nyitottságát és dinamizmusát.

Humanitárius cél

A verseny résztvevői segélycsomagokat, gyógyszereket, élelmiszereket juttatnak el afrikai falvakba.

A verseny segélyező motívumát a csapat oly módon kívánja megvalósítani, hogy azzal a hagyományos eljárástól eltérően nem egyfajta alá-fölé rendeltségi (adományozó -elfogadó), hanem teljes mértékben egyenrangú kapcsolat alakuljon ki. A csapat a Fair Trade szellemében helyi készítésű népművészeti alkotásokat vásárol majd azon az áron, amelyen Magyarországon értékesíteni lehet a hasonló termékeket. Ezzel teljes mértékben egyenrangú üzletfelekként létesít velük kapcsolatot. Az ott vásárolt termékekből a verseny után, itthon vándorkiállítást szervez, élménybeszámolóval, árveréssel, ahol a kiállított tárgyakat lehet majd megvásárolni. A befolyt összegből az egyetem további hasonló, figyelemfelhívó, jótékonysági akciókat szervez.

Finanszírozás

A csapat a Nyugat-magyarországi Egyetemet képviselve, annak eszmei és anyagi támogatásával vesz rész a jótékonysági indíttatású versenyben.

A verseny költségei közül a vízumokat, oltásokat, egyéb költségeket a hallgatók, az autót és a többi költséget az egyetem vállalta. Számítanak szponzori támogatásokra is. A project teljes költségvetése előreláthatóan kb. 4,5-5 millió forint lesz.

Kisalföld: 2008.11.19.

Bamako: indul Afrikába az UniversiTeam

Sopron - Javában készülődik a Nyugat-magyarországi Egyetem négyfős csapata a Budapest-Bamako nemzetközi ralira, amely január 17-én indul. A héten a vízumokat intézték el, és az oltásokat is megkezdték.

A kilencezer kilométeres autósversenyen való egyetemi részvétel ötletgazda, Meszjár András és társai, Lévai Etelka, Krámli András, Szücs Tibor sajtótájékoztatón számoltak be szerdán a Budapest-Bamako rali előkészületeiről. (Előzmény: Az Afrika-rali több mint buli, Kisalföld, 2008. november 8.) A tájékoztatón Herczeg László, az intézmény gazdasági főigazgatója is megjelent.

 
 

A NYME zöld egyetemként” definiálja magát küldetésnyilatkozatában. A IV. Budapest-Bamako verseny jótékonysággal egybekötött szellemisége nagyon közeli az egyetem eszmei alapvetéséhez, ezért a NYME vezetése támogatja a ralin való részvételt hangsúlyozta Herczeg László. Az előzetes költségvetés szerint ötmillió forintba kerül az oda-vissza út. A négy egyetemista hozzájárulása mellett szponzori pénzek segíthetik a versenykategóriában induló fiatalokat, a hiányzó összeget pedig a NYME vállalja magára.

A Marokkó, Nyugat-Szahara, Mauritánia és Mali útvonalat érintő ralira készülő egyetemisták elmondták, saját zsebből egymillió forintot áldozhatnak az útra. Helyi és országos szinten keresnek szponzorokat. Szóbeli megállapodások már vannak, aláírt szerződéseik egyelőre még nincsenek. A négykerék-meghajtású Toyota terepjárót az egyetem vásárolta meg jutányos áron, 1,5 millió forintért, a kocsi átépítése szintén komoly összeget igényel. Remélik, a NYME mellett több helyi céget is népszerűsíthetnek a karitatív afrikai munka során. Szándékaik szerint segélycsomagokat, gyógyszereket, tanszereket, élelmiszereket juttatnak el afrikai falvakba. A napokban már a vízumokat intézték, amelyek több mint hatszáz euróba kerültek. Az oltásokat is megkezdték, többek között sárgaláz és malária ellen. A csapat afrikai készítésű szobrokat, hangszereket vásárol majd, amelyeket a verseny után vándorkiállításon mutatnak be, élménybeszámolóval, árveréssel. A befolyt összegekből az egyetem további jótékonysági akciókat szervez.

 

 

 

Felvi.hu Országos Felsőoktatási Információs Központ illetve a The-online.hu - 2008. november 27.

A NYME csapata is indul a Bamako Rally-n

A Nyugat-magyarországi Egyetem (NyME) is indít csapatot a 2009 januárjában induló Budapest-Bamako Rallyn. A verseny kategóriában útra kelő UNIVERSITEAM négyfős legénysége számára az intézmény vásárolja meg a terepjárót, illetve a nagyobb költségeket is a NYME finanszírozza. A vízumot és az oltásokat a hallgatók maguk intézik, az afrikai falvakba szállítandó karitatív célú csomagok összeállításában már a helyi cégek is segítséget nyújtanak. A versennyel a környezettudatos gondolkodásra kívánják felhívni mindenki figyelmét a szervezők, az eszmeiség pedig a zöld egyetemként megnevezett NYME-hez is közel áll.

 
 

Edupress.hu –Magyar Oktatási Hírügynökség, Hír TV és a Vas népe 2008-11-24

Verseny kategóriában indul a NyME csapata a Bamako Rallyn

 

A Nyugat-magyarországi Egyetem négy hallgatója verseny kategóriában indul útnak a 2009 januárjában induló Budapest-Bamako Rallyn. A UNIVERSITEAM tagjai az afrikai falvakba juttatnak el karitatív csomagokat, melyek összeállításában helyi vállalkozók is segítenek, amíg pedig a hallgatók a vízumokat és oltásokat intézik, illetve a kisebb költségeket finanszírozzák, addig az egyetem tulajdonában maradó terepjárót az intézmény vásárolja meg egyéb nagyobb kiadások átvállalása mellett.

A fiatalok (Krámli András, Közgazdaságtudományi Kar, 2. évfolyamos, Lévai Etelka, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, 4. évfolyamos, Meszjár András, Erdőmérnöki Kar, 4. évfolyamos és Szücs Tibor, Erdőmérnöki Kar, 1. évfolyamos hallgató) egy ‘97-es évjáratú Toyota Hilux 2, 4D 4WD típusú terepjáróval indulnak útnak az egykori legendás Dakar rally szellemi örökösén. Bár a rajt nem Párizs és a finish nem Dakar, a futam egy igazi, embert próbáló, extrém terepen zajló rally.
A mez
őny Magyarország szívéből európai autópályákon, Marokkó kősivatagos útjain, szaharai dűnéken, homokos pisztéken és vályogkunyhós szavannai falvakon, földünk 4. és 5. legszegényebb országán keresztül jut Mali fővárosába, Bamakoba.
“A figyelmet a bolyg
ónk sérülékenységére, a környezettudatos gondolkodás fontosságára, és a harmadik világgal szembeni felelősségvállalás szükségességére irányító rally eszmeisége közel áll a magát zöld egyetemként definiáló Nyugat-magyarországi Egyetem szellemiségéhez, az intézmény ezért kötelezte el magát a részvétel mellett” - közölte az intézmény.

További megjelenés az interneten:

http://portal.sopron.hu/Sopron/portal/front_show?contentId=4341

 

http://www.hirtv.hu/kultura/oktatas/?article_hid=246473

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=19837

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=19837